ponedeljek, 20. maj 2013

Ljubljana in razvoj klekljanih čipk na Slovenskem / Ljubljana and development of bobbin lace in Slovenia

Zoisova hiša na Bregu 22 v Ljubljani, kjer je bila leta 1763 ustanovljena prva čipkarska šola na Slovenskem. Foto: Afrodita Hebar Kljun. / Zois house, Breg 22, Ljubljana, where the first lacemaking school in Slovenia was established in 1763. Photo: Afrodita Hebar Kljun.




Naše glavno mesto je s čipkarstvom povezano bolj, kot se zdi na prvi pogled. Prvi pisni viri o čipkarstvu na Slovenskem govorijo prav o izdelovanju čipk v Ljubljani, tu je bila ustanovljena prva čipkarska šola na naših tleh, organizirano je bilo izobraževanje na področju čipkarstva na srednješolskem nivoju, v Ljubljani je deloval Državni osrednji zavod za žensko domačo obrt, ki je skrbel za razvoj in prodajo slovenskih čipk doma in po svetu in katerega vlogo je po II. svetovni vojni prevzel Državni prodajni zavod za domačo in umetno obrt (DOM Ljubljana).

Več o zgodovini čipkarstva v Ljubljani in razvoju klekljanih čipk na Slovenskem lahko izveste na predavanju etnologinje Mojce Ferle, ki bo v torek, 21. 5. 2013, v konferenčni dvorani Mestnega muzeju Ljubljana, ob predstavitvi monografije o idrijski čipki. Prisrčno vabljeni!


Slovene capital Ljubljana is associated with lacemaking more than it seems at first glance. The first written records of the Slovene lacemaking speak about the production of lace in Ljubljana, there was established the first lacemaking school in Slovenia, in Ljubljana an education in the field of lacemaking at the secondary level was organized, as well as National Central Bureau of Women's Handicraft, which was responsible for the development and sale of Slovene lace at home and abroad and according to World War II his role was assumed by the National Institute for domestic arts and crafts (DOM Ljubljana).

More about the history of lacemaking in Ljubljana and the development of the Slovene lace one can learn in a lecture of ethnologist Mojca Ferle, on Tuesday, 21st of May 2013 in the Conference Hall of the City Museum of Ljubljana at the presentation of the monograph of Idrija lace. You are cordially invited!

4 komentarji:

  1. Cestitam,da ste ustvarili cipkarski blog. Zelim vam uspesno delo in veliko dobrih in zanimivih prispevkov.Z veseljem ga bom spremljala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo, Afrodita. A veš, da sem v hiši na Bregu 22 živela, ko sem obiskovala šolo v Ljubljani - 3 leta in pol, pa sploh nisem vedela, da je kdaj kdo v njej klekljal razen mene, ko sem si delala maturantsko obleko.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vau, noro Jana! Tudi jaz sem štiri leta obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, ki je v bližini, kupovala malico v trgovini, ki je bila v pritličju hiše, posedala na klopcah po Bregu med šolskimi odmori ... in se mi niti "sanjalo" ni kakšno bogato zgodovino ima ta hiša (več na http://www.dedi.si/dediscina/335-zoisova-palaca-v-ljubljani) in da je kakorkoli povezana s čipkami. Imaš kakšno fotografijo z mature, da bi videli kakšna obleka je nastala v njej?

    OdgovoriIzbriši